UzmanRaporu
"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir." “Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım.”
.....Mustafa Kemal Atatürk.....

Klavye çalışmak.

Klavye çalışmaları.


Dünya kullanıcılarının pek de dikkatini çekmemiş olan teknik onparmak yazı kullanımı gerek yararlarıyla gerek ise iş çakarmada sağladığı kolaylıkla her bilgisayar kullanıcısının öğrenmesi gereken bir bilgidir. Bu sayede öğrendiğiniz bir klavye (dili) ile birlikte hiçbir zorluk çekmeden dünyadaki diğer bütün klavye dizilimleriyle çalışma kolaylığına sahip olunabileceğide bu işe başlamak isteyenler için bir şevk kaynağıdır. Örneğin; öğrendiğiniz bir F(fe) klavye ile birlikte Q klavye kullanabileceksiniz. Kısacası elinizin aldında ne olduğu önemini yitiriyor bu durumda.

Çalışmalarınız sizin ne kadar hızlı yazacağınızı ortaya koyar. Daha hızlı yazmak sizin elinizdedir. Ve bunu dünya şampiyonluğuna kadar bile çakarmak sizinle olanaklı. Herkes dünya şampiyonu olamayacağına göre en azından bulunduğu konumda işini hızlı yürütecek ve olağan, günlük meselelerini kolaylıkla yetiştirmenizi sağlayacaktır.

Resim1: F klavye düzenini 1991'deki son hali.



Sağ tarafta görmüş bulunduğunuz f(fe) klavye dilinin dizilimidir. Türkçe yazıma en uygun olan dizilim, Gümrükler Kanunuyla da ital edilen daktilo klavyelerin ve ülkede mevcut bulunan dizilimerin F(fe) klavyeye geçişini sağlamak için yetmiştir. Gelişen ve değişin teknolojiler içinde daktilolar değerini kaybetmiş ve bilgisayarlar heryerde işlevsel olmaya başlamıştır. Bunlarla birlikte yine ital edilen klavyeler Q olmuştur. Kanunla burada bir açık boşluk oluşmuştur ve bilgisayar klavyelerine kanun maddesi uygulanmamıştır. Bu da Türkiye piyasasında özellikle Q klavyenin yaygınlaşmasına neden olmuştur.

F(fe) klavye hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.


DAHA HIZLI NASIL YAZABİLİRİM
Piyasada bu konuyla ilgili bir çok yerli ve yabancı program bulunmaktadır. Türkçe yazarak çalışmanızı sağlayacak bir program olan 10Parmak adlı yazılımdan faydalanabilirsiniz. Bunun dışında bahsettiğim üzere farklı alternatifler de vardır. Bunlar hem yayın olarak hem program olarak mevcuttur. Bir kitap alarak çalışmak isterseniz "DAKTİLOGRAFİ" adında satılan kitaptan yararlanabilirsiniz. Ancak eski bir yayın olan bu kitabi bulmakta biraz zorlanabilirsiniz. İngilizce kelimeler yazarak çalışabileceğiniz alternatifler advanced speed typing, rapidtyping typing tutor, typing master pro 7 gibidir...

Ayrıca Sega konsol oyun üreticisinin bir oyunu olan The Typing Of The Dead ve gerçekten yazı yazarken aksiyon ve keyif alabileceğiniz bir uygulama örneği. Aşağıda videosunu görebilirsiniz. 1. bölümden başlayacağınız oyunda zombileri klavye ile öldürüyorsunuz. Önlerinde yazan kelimeleri girerek oynanan oyunda her geçtiğiniz bölüm bir öncekine göre daha zor oluyor. Ve her bölümü geçmeniz için bölümün sonunda karşınıza çıkan canavarı yenmeniz gerekli. Ayrıca oyun içerisinde klavye ile bilgiler alabilir, oyun dışı fazladan alıştırmalarda bulunabilirsiniz.

Oyuna ulaşmak için tıklayınız...
Oyun videosunu izlemek için tıklayınız.


Anlık olarak yazma hızınız tespit edeceğiniz bir web sayfası daha önermek isterim size.
http://www.interstenoturk.com/test.html
1 yorum:

Bu çalışmanızı için teşekkür etmek istiyorum çünkü ben de internette on parmak çalışma programları ararken çabalamak zorunda kalmıştım. Siz bunların hepsini tek bir sayfada vererek gerçekten yararlı bir iş yapışsınız. Klavyenize sağlık.