UzmanRaporu
"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir." “Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım.”
.....Mustafa Kemal Atatürk.....

Çin ve Pardus Projesi

"Microsoft´a alternatif arayan Çin hükümeti, Türk işletim sistemi Pardus´u incelemeye aldı. Pardus, eğer beğenilirse Çinceye uyarlanacak. Böylece dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi Çin´deki bilgisayarlar Türk işletim sistemiyle çalışacak. İsmini Anadolu´da yaşayan bir pars cinsinden alan Pardus, halen askerî tesisler başta olmak üzere pek çok kamu kurumunda başarıyla kullanılıyor. İsteyen vatandaşlar sistemi, www.pardus.org.tr sitesinden ücretsiz indirebiliyor.

Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım şirketi Microsoft. Bilgisayarların çoğu, servetiyle dudak uçuklatan işadamı Bill Gates´in şirketi Microsoft´un hazırladığı Windows işletim sistemiyle çalışıyor. Ancak dünyada Microsoft´a alternatif sistemler de devreye girmeye başladı. Bunlardan en başarılısı Almanların geliştirdiği Linux işletim sistemi. Türkiye de bu yarışta geri kalmıyor. Tübitak uzmanlarının Linux´u örnek alarak hazırladığı yerli işletim sisteminin yurtdışına açılması için düğmeye basıldı. 8 Kasım 2007´de Türkiye´yi ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Enformasyon Yüksek Danışma Komitesi Başkanı Qu Weizhi başkanlığındaki heyet, yerli işletim sistemi Pardus´a hayran kaldı. Anadolu parsının Microsoft´a rakip olabileceği üzerinde duran Çin yetkilileri, sistemi incelemeye aldı. Türk tarafı ise Pardus´un Çince sürümünün hazırlanabileceği teklifinde bulunarak, projenin hayata geçmesi yönünde önemli bir adım attı. Değerlendirmelerin ardından Çin hükümetinin ´olur´ vermesi halinde Türk işletim sistemi dünyanın en kalabalık ülkesinde kullanılmaya başlayacak. Böylece Türkiye ile Çin, alanında tekel oluşturmakla suçlanan Microsoft´a karşı güçlerini birleştirecek. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, "Microsoft´un tahtını sallayacak bir projeye imza atacağız." diye konuştu. Görüşmelerin perde arkasını Zaman´a anlatan bir kurul yetkilisi, Pardus´un Çinlileri çok etkilediğini söyledi. Microsoft´a karşı güç birliğinin bazı kesimleri korkuttuğunu belirten aynı kaynak, "İşin içine Çin girince Microsoft harekete geçti. Zor bir işe soyunduk." diye konuştu. Projenin hayata geçmesiyle Türk işletim sisteminin büyük bir prestij kazanacağına dikkat çeken yetkili, Çin´den gelecek haberi beklediklerini aktardı. Telekomünikasyon Kurumu´nda bir araya gelen Çin ve Türk heyetleri arasında hızlı internet bağlantısı konularında da işbirliği kararlaştırıldı."


Sanırım heyecanlandınız. Ben de ilk okuduğumda öyle olmuştum ancak haber 25.11.2007 yılına ait. Günümüzden çok uzun ışık yılı geride kalmış, bu hızlı dünyamızda mazi yani. Üzerinden kaç Bill Gates, kaç dış kaynaklı, kapalı kaynak kodlu proje geçti. Bill'in en sevdiği bakanlık sorusuna verdiği cevap "Milli Eğitim Bakanlığı" olurdu.


Bnz. Emre Kongar: Bill Gates, MEB ve F Klavye

0 yorum: